2015. okt. 29.

Futócipő teszt - Nike Flyknit Lunar 2

Tesztelő és cikkíró: Fazekas Dani


1969. július 20-án Neil Armstrong megtette első lépéseit a Holdon egy speciális űrhajós ruhában, miután kiszállt a „Holdkomp” névre keresztelt járműből. Ezt, eredeti nyelvén, LunarModule-nak, míg az Armstrongék által viselt szkafandert „lunarsurface”-nek hívják. Nos, ezt az érzést kísérelték meg a Nike tervezőmérnökei visszaadni, amikor 2008-ban létrehozták a Lunarlon névre keresztelt új talpszerkezetet.


A technológia lényege, hogy egy LunarFoam névre hallgató habanyagot használnak a cipő talpához, melyet egy Phylon nevű habanyag vesz körbe. Kitalálható, a LunarFoam ebben a kulcsfigura, ez az anyag sokkal könnyebb, mint egy átlagos cipőtalphab, és emellett nyomás hatására is sokkal gyorsabban tér vissza eredeti alakjába. Ennek köszönhetően lesz a cipő talpa nagyon puha, egyúttal kényelmes, de strapabíró is! Jelenleg a legtöbb Nike futócipő/sportcipő, erre a talpra épül.

A Nike Flyknit Lunar 2-es futócipő modell nem is titkolja, hogy ez a fő erőssége, rögtön a nevében feltünteti. És azt kell mondanom, teheti bátran! Ugyan nem tudom, mit érzett Neil Armstrong a felszerelésében, de ebben a cipőben már a legelső lépés nagyon könnyed és kellemes. A futás meg…
De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a Lunar rész mellett az is hangsúlyos, hogy egy Flyknit cipőről beszélünk. A Flyknit technológia lényege, hogy a cipő teljes felső része egy szőtt anyag és egy darabból áll. Amellett, hogy ultrakönnyű, pontosan annyi anyag van benne, amely szükséges ahhoz, hogy a lábat megtartsa, egy milliméter felesleges fonalat nem tartalmaz, és nincsenek benne fölösleges illesztések, amik néhol nyomhatják az ember lábfejét. Ennek köszönhetően a cipő nemcsak környezetbarát lesz, hanem stabil tartást ad, és pontosan felveszi a lábfej alakját, maximális kényelemérzetet adva ehhez. Érzésre is teljesen más, mint egy mesh borítás. Van még egy hozadéka ennek a módszernek: szinte bármilyen színben meg tudják csinálni a cipőket. Ezt pedig meg is teszik, amit láthatunk is: a Nike futó cipőit egyre többen viselik a hétköznapokban is, valóban jól mutatnak.

Ilyen az általam tesztelésre kapott modell is, a neon zöld – kék – fehér színkombináció vonzza a tekintetet, szinte követeli, hogy vegyél fel! Azt kell mondjam, engedni kell a követelésnek, mert valóban nagyon kényelmes, már az első lépéstől kezdve élmény benne a futás. Nagyon könnyű cipő, pontosan annyi mozgásteret ad a lábnak, amennyi még szükséges, és tényleg párnákon lépked benne az ember. A cipő talpa a sarokrésznél kicsit vastagabb, az orr résznél vékonyodik, ezzel is segítve a gyorsabb, könnyedebb elrugaszkodást, miközben semmit nem veszít az ütéscsillapításából a cipő. Ha pedig már az elrugaszkodás, érdemes egy pillantást vetni a cipő talpára. Azonnal szembetűnő, hogy a lábfej két súlypontjánál van megerősítve (sarok rész és lábujjak párnái) koncentrikus körökre hasonlító módon. Ez adja a cipő stabilitását az elmélet szerint. Nem tudom, így van-e, de az biztos, tényleg stabil benne minden lépés, ez azonnal érződik.

Hamarosan újra jelentkezek, már több tapasztalattal, de elsőre azt kell mondjam, a Flyknit Lunar 2-es modell telitalálat, azonnal érezni lehet, ez a cipő teljes mértékben segíteni akarja viselőjét. :)



2 Replies so far - Szólj hozzá